Výplach nosu solným roztokem

Výplach nosu solným roztokem je používán již od pradávna, využívali ji rybáři na moři. Z vlastní zkušenosti víme, jak nám u moře prospívá propláchnutí nosu a nosohltanu mořskou vodou. Při výplachu totiž dochází k očištění nosních sliznic. Pro lidi žijící ve velkých městech s vysokou mírou znečištění, nebo pracujících v prašném prostředí se výplach nosu dokonce doporučuje jako denní pravidelný hygienický návyk.

himalayan-salt

Solný výplach nosu

je vhodný a často používaný na rýmu a alergie. Při akutních obtížích se výplach může provádět až 4 x za den. Je zjištěno, že ani při dlouhodobém používání nebyly pozorovány nežádoucí vedlejší účinky.

Solný roztok - příprava

Důležitý je poměr soli a vody, sůl se do nosu nesmí dostat ve větší koncentraci než má naše tělo, tj. 0,9 %.Tento roztok se nazývá izotonický a používá se velmi často v lékařství.

Poměr vody a soli pro izotonický roztok:
Hmotnost soli: 2,7 g
Objem vody: 300 ml
Teplota vody: 37 ºC

Voda by měla mít teplotu kolem 37 ºC a požadovaného roztoku docílíme rozpuštěním 2,7 g soli (použijete-li himálajskou sůl, používejte velice čistou himálajskou jídelní sůl) a 300 ml (3 dl) vody. Sůl rozmícháme do úplného rozpuštění. Pak je roztok připraven k použití.


Solný roztok do nosu, nosních dutin

Ten první je pro dospělé, kteří nebudou používat "konvičku na výplach nosu". Druhá metoda pochází přímo od výrobce konvičky na výplachy a je vhodná i pro děti.

1. způsob
Malou sklenku s osolenou vodou přiložíte k nosu. Jednu nosní dírku stiskněte a druhou dírkou pomalu vtáhněte slanou vodu. Pak ji ústy vyplivněte. Takto proplachovat nos můžete i preventivně.

2. způsob
K proplachování nosu používáme výše popsaný roztok a naléváme ho pomocí "konvičky na výplach nosu" do jedné nosní dírky a druhou dírkou necháme vytékat ven, přičemž dochází k čištění vnitřní části nosu. Postup se opakuje ještě u druhé nosní dírky.

Výplachy konvičkou jsou velmi prospěšné i pro děti, které tento proces zvládají asi od 5 let věku (šikovnější i o něco dříve). Důležitý je zde samozřejmě dohled dospělé osoby a dítě také musí umět správně smrkat. Vyplachování přispívá k uvolnění tzv. zadní rýmy a může předcházet zánětům středouší.

Příprava slané vody, solného roztoku

Prostředí uvnitř nosu je přirozeně slané a teplé, a proto by čistá studená voda dráždila nosní sliznice. Na výplach nosu použijte tedy mírně slanou vodu, která je ohřátá zhruba na tělesnou teplotu. Tělní tekutiny obsahují 0,9 % soli, to odpovídá 2,7 g kuchyňské soli (1 odměrka) na 3 dl vody. Pokud si nejste jisti kvalitou teplé vody z kohoutku, doporučujeme používat vodu převařenou.

1. Nasypte jednu odměrku (= 2,7 g) kuchyňské soli do konvičky. Nepoužívejte náhražky soli nebo sůl dochucenou apod.

2. Nádobu zcela doplňte vlažnou vodou (cca 37 °C). Konvičku můžete protřepat nebo vodu zamíchat např. odměrkou, aby se sůl rychleji rozpustila.

Výplach nosu

Abyste se vyhnuli případným chybám, postupujte přesně podle následujícího popisu:

3. Přitiskněte ústí konvičky k nosní dírce ze strany – ne zepředu – a lehce zatlačte tak, aby byl nosní otvor uzavřen špičkou nálevky. Roztok by touto nosní dírkou neměl unikat.

4. Dýchejte ústy. Ústa musí být otevřená. V průběhu proplachování nelze dýchat nosem.

5. Lehce se předkloňte tak, aby vaše hlava byla nad umyvadlem, brada by měla pokud možno směřovat k hrudi – neměla by být vystrčená dopředu.

6. Hlavu přitom pootočte na stranu, takže se budete dívat bokem.

7. Nakloňte konvičku směrem vzhůru a voda začne za chvíli samovolně protékat vnitřkem nosu a vytékat druhou dírkou ven. Když proteče asi polovina obsahu konvičky, zvedněte hlavu a nádobu odejměte. Větší část vody z nosu samovolně vyteče, zbytek lze vytlačit lehkým vydechnutím nosem nebo jemným vysmrkáním.

8. Zbylou polovinu roztoku použijte k propláchnutí přes druhou nosní dírku.

Všechna voda musí ven

Po ukončení proplachování by v nose a nosních dutinách neměla zůstat žádná voda. Zejména v zimě by to mohlo způsobit problémy. Běžně postačuje k dokonalému odstranění tekutiny z nosu obyčejné vysmrkání. Pokud by však ještě zůstala nějaká tekutina uvnitř, postupujte následovně:

9. Předkloňte se, takže hlava bude směřovat dolů. Hlavu otočte stranou a vysmrkejte horní dírku.

10. Hlavu otočte tváří směrem k podlaze a znovu vysmrkejte stejnou nosní dírku. Je-li to nutné, opakujte postup vícekrát.

11. Kroky 9 a 10 zopakujte i u druhé nosní dírky.

12. Poté se narovnejte a několikrát se nadechněte a vydechněte nosem.

Čištění konvičky

Po použití konvičku Rhino Horn důkladně vypláchněte vodou a nechte oschnout. Na suchém povrchu plastu pak nemohou přežívat viry ani bakterie. Usazeniny soli lze odstranit octem.

Jednou za čas je vhodné konvičku důkladně omýt horkou vodou. Konvičku je možné rovněž sterilizovat vyvařením ve vodě po dobu asi 3 minut.

Lékaři doporučují, abyste konvičku vnímali jako osobní hygienickou pomůcku – podobně jako zubní kartáček. Proto doporučujeme, aby měl každý svou vlastní konvičku.

Dělám něco špatně?

Problém: voda nevytéká z druhé nosní dírky.

Příčina může být dvojí:

1. Nos je ucpaný protože jsou oteklé nosní sliznice. Pokud nosem nemůžete dýchat, neproteče jím ani voda. Nicméně slaná voda má na sliznice uvolňující účinek a může tedy ucpaný nos postupně uvolnit. Proto ponechte vodu v nosní dírce asi po dobu pěti sekund. To opakujte i u druhé dírky a opět nechte roztok chvíli uvnitř. Tento postup se střídáním nosních dírek opakujte, dokud voda nezačne protékat.

2. Pokud ústí konvičky Rhino Horn držíte pod nevhodným úhlem, případně když tlačíte ústí nálevky proti stěně nosu, voda vůbec nevtéká do dírky.

Problém: Voda stéká do úst a do krku.

Příčina: Můžete mít bradu příliš vystrčenou dopředu. Doporučeno je naopak mít bradu přitisknutou k hrudi.

Problém: Proplachování pálí nebo je jinak nepříjemné.

Příčina: Nízká koncentrace soli ve vodě způsobuje pocit tlaku na sliznici. Naopak příliš mnoho soli nebo příliš chladná voda způsobují pocit pálení. Voda by samozřejmě neměla být ani příliš horká, doporučená teplota je okolo 37 °C. Správná koncentrace soli je dána rozpuštěním plné odměrky na sůl v konvičce zcela zaplněné vodou.

Návod a konvičku na výplach naleznete na www.rhinohorn.cz