Asterismus - tvorba hvězd na drahých kamenech

Co je to asterismus? Co je to efekt kočičí oka a jak vznikají hvězdy na drahých kamenech?

astericke-drahe-kameny

Asterismus

Asterismus (z řeckého aster = hvězda) je světelný efekt, který může nastat u drahých kamenů, pokud splňují následující podmínky:

  • Kámen by měl být půlkulatý, hladký a lesklý (koule, kabošon, mugle).
  • Kámen musí mít vrostlice (inkluze) - v drtivé většině hvězdných kamenů to je minerál rutil.
  • Inkluze musí být orientovány, začleněny, v souladu s krystalovou soustavou.
  • Zdroj světla, dopadající na kámen, musí být bodový (např. jedna LED dioda), ještě lépe asterismus u kamene vynikne na přímém slunci. V rozptýleném nebo normálním denním světle se zdá jako by kámen asterismus neměl, nebo je na něm hvězda slabá.

asterismus-ruzeninova-koule-hvezda

Na foto: asterické růženínové koule o průměru 4 - 5 cm z Madagaskaru. Vlevo osvícené bodovým světlem a viditelnými hvězdami, napravo ty samé koule v rozptýleném světle (fotostan) bez viditelného efektu hvězd asterismu.

Kočičí oko - světelný efekt

Fenomén kočičího efektu se vztahuje k asterismu. Je to jedna linie nebo paprsek světla viditelný na kameni způsobený odrazem od jehlicovitých nebo vláknitých vrostlic, které jsou přesně orientované v určitých krystalových směrech.

kocici-oko-efekt

Asterismus - tvorba hvězd

Existují drahokamy se čtyřcípou, šesticípou, dvanácticípou, osmnácticípou a dokonce i čtyřiadvaceticípou hvězdou. Velmi vzácné jsou dvojhvězdy, dvě hvězdy vedle sebe, paralelní hvězda, atd. Přibližně 80 % všech hvězd jsou hvězdy šesticípé, asi 18 % jsou čtyřcípé a zbývající 2 % jsou výše uvedené velmi vzácné varianty.

Hvězdy v rubínu a safíru jsou tvořeny rutilem. Tyto rutilové jehličky jsou uspořádány a orientovány ve třech různých směrech. Spolu svírají úhel 60 stupňů. Každá z těchto rutilových linek pro sebe vytváří svou vlastní světelnou linku, čárku. Tři systémy, tedy tři světelné čáry, které vytvářejí tři špice nebo jednu šesticípou hvězdu. Bodové světlo nebo sluneční světlo se odráží od těchto rutilových inkluzí, jehlic a v oku pozorovatele se jeví jako krásné hvězdy.

asterismus-tvorba-hvezd

Broušení kamene s asterismem je skličující úkol pro všechny brusiče. Problémem je najít správnou orientaci v surovém kameni před obroušením. Není to jednoduché, i když jsou plochy pro vedení brusu čisté a definované. Obecně ale třeba platí, že například v korundu je hvězda kolmá k ose c krystalu.

Historie

I v dávných dobách existovaly důkazy o hvězdných drahých kamenech. První učenec, který popsal asterismus byl Dionysius Periegetes kolem roku 19 př. n. l. Slavný římský přírodovědec a spisovatel Plinius starší (cca 23 - 79 n. l.) uvedl ve svém díle Historia Naturalis "Hvězda je bělavá, v sobě má měnící světlo. Jsou-li kameny drženy proti slunečním paprskům, jsou jako hvězdy".

Legendy a mýty o asterismu.

Jedna legenda říká, že tři paprsky hvězdy v safíru symbolizují víru, naději a osud. V dřívějších dobách lidé věřili, že v pětihvězdičkových safírech bydlí démoni nebo andělé světla. Vzhledem k tomu, že kameny byly tmavé v noci a nevykazovaly hvězdu, předpokládalo se, že tyto duchové světla šli spát, stejně jako lidé.

Známé asterické drahé kameny

Nejznámější a nejkrásnější asterický rubín na světě, legendární Rosserova Reeves Star Ruby s pyšnými 138,70 karáty byl pojmenován podle svého majitele, reklamního magnáta Rossera Reevese.

Star of Bombay je jedním z největších a nejkrásnějších hvězdných safírů na světě. Je oválný, jeho barva je fialově modrá a váží 182 karátů. Výzkum v r. 1986 ukázal, že "Hvězda z Bombaje" je kámen původem ze Srí Lanky a ne z Indie, jak klame název.

Mezi nejznámější asterické rubíny jsou vedle Rosserova Reeves Star Ruby, De Long Star Ruby s 100,32 karáty, Eminent Star Ruby s neuvěřitelnými 6456 karáty, Ecce Homo Star Ruby s 2 890 karáty, Rajaratna-Star ruby s 2 475 karáty. Největší poloměr hvězdy na rubínu je na Neelanjali-Star Ruby s neuvěřitelnými 1 370 karáty.

Lone Star Sapphire byl ve vydání Guinnessovy knihy světových rekordů v roce 1995 uveden jako největší leštěný safír na světě s hmotností 9 719,50 karátů (téměř 2 kg!).

astericke-drahe-kameny

Orientační ceny pro standardní kameny (2014):

  1. Asterické rubíny 4€ /ct až 100000 € /ct
  2. Asterické safíry
    a.modrá 40 €/ct až 4000 €/ct
    b.šedá 5€/ ct až 300 € / ct
    c.černá 5€/ ct 150 € / ct
    d.zlatá 50€/ ct až 400 € / ct
  3. Asterické diopsidy 5 € / ct až 20 € / ct
  4. Asterické granáty od 50 € za kámen
  5. Asterické spinely od 40 € za kámen
  6. Asterické krystaly od 20 € za kámen