Žluté kameny

Další z článků o barevných kamenech. Dnes se podíváme na kameny žluté. Mezi nejznámější žluté kameny patří bezesporu citrín a jantar. Je ale mnoho "méně známých" drahých kamenů, které určitě stojí za zmínku.

Achát

Tak jako v předchozích článcích (o modrých, červených a růžových kamenech) má achát své zastoupení i v kamenech žlutých. Na fotografiích vidíte leštěné achátové plátky z Brazílie.

achatova-kresba

achatova-kresba-2

Apatit

Apatit je fosforečnan vápenatý s příměsí fluóru, chlóru a vody. V současnosti se pod názvem apatit rozumí celá skupina minerálů podobného chemického typu a tudíž „apatit“ není platným minerálem. V přírodě se vyskytuje v celé škále barev včetně žluté. Na fotografii žluté apatity z Mexika.

apatit-durango-mexiko

apatit-zluty-mexiko-3-1-5cm-

Aragonit

Hořenec u Bíliny je světová lokalita krystalů aragonitu. Dnes už je vrch Číčov chráněnou přírodní rezervací.

aragonit-cicov

Citrín

Citrín se řadí mezi polodrahokamové odrůdy křemene. Je známo, že po zahřátí ametystu se jeho barva z fialové změní na žlutou. A protože výskyt ametystu je poměrně častý, využívá se této vlastnosti k výrobě páleného citrínu. Podívejte se na naši nabídku broušených citrínů.

citrin

citrin-8x6mm

Dřevitý opál

Žlutá a okrová barva je pro tento typ opálu typická. Dřevitý opál vznikl proniknutím opálové hmoty dřevem při zachování dřevité struktury. Na fotografii opál z Třebíče (Borovina), který je vystavený v místním muzeu.

mineraly-opal-trebic-borovina-15cm

Heliodor

Heliodor je odrůda minerálu beryl. Často je nazýván jako "zlatý beryl". Heliodor je nejčastěji žlutý a má řadu tónů, od žlutozelených až po oranžové. Žlutou barvu v berylech vyvolává příměs atomů železa.

heliodor-akvamarin

Hessonit

Barva hessonitu kolísá od medově žluté přes oranžovou až po tmavě hnědou.

hesonit-usa

Na foto: hessonit z Vesper Peak Mine - USA (velikost vzorku cca 8 cm)

Jantar

Jantar vyniká příjemnou žlutou až červenavě žlutou barvou. Zajímavé informace o jantaru naleznete na webu www.fosilie-shop.cz v sekci: Vše o jantaru.

jantar

Jaspis

Žlutý i obrázkový jaspis jsou poměrně běžné a tedy dostupné polodrahokamy. Na fotografii jsou kameny upravené tromlováním.

zluty-jaspis

Kalcit

Na fotografii jsou dvojlomné kalcity z Číny, které vynikají velmi slušnou čistotou (chemicky čistý kalcit je průhledný). Na některých kusech vidíte poměrně značné zabarvení do žluta. Dvojlomný kalcit zakoupíte v našem e-shopu.

kalcit-dvojlomny-3-4cm

Síra

Síra (chemická značka S, latinsky Sulphur) je nekovový chemický prvek žluté barvy, který se v přírodě (kromě sloučenin) vyskytuje i v ryzí tedy elementární podobě. Na fotografii jsou vzorky zářivě žluté síry z Bornea (Indionésie).

sira-1ks-borneo-indonezie-3-4cm

Tygří oko

Na fotografii je tygří oko upraveno tromlováním. Zakoupit ho můžete zde na e-shopu.

tromlovane-tygri-oko