Červené a růžové kameny

Fotogalerie 15 druhů kamenů červené a růžové barvy.

Achát

Achát je drahý kámen mnoha barev a červená není výjimkou. Na fotografii je detail achátu z lokality Černý potok (ČR).

cerveny-achat-cerny-potok

Aragonit

Aragonit (uhličitan vápenatý) bývá bezbarvý, bílý, šedý, žlutý, zelený, fialový, červený, průhledný i neprůhledný. Oranžovo-červené jsou sloupečkovité krystaly aragonitu původem z Maroka. Červeno-hnědé jsou aragonito-onyxové mramory z Pákistánu, ze kterých se vyrábějí dekorační figurky a další oblíbené výrobky.

aragonit-maroko

Býčí oko

Býčí oko je načervenalá odrůda ze skupiny křemenů. Tuto skupinu drahých kamenů tvoří tzv. tygří, býčí, sokolí a kočičí oko. U všech těchto kamenů (jsou-li vyleštěné) přebíhá třpytivá světlá linka. Na obrázku je zobrazeno býčí (načervenalé) a současně i tygří (žluté) oko.

troml_byci_oko

Granát

Nejznámějším červeným kamenem (společně s rubínem) je granát. Typickou krvavě červenou barvu má i "český granát". Krásné jsou však i ukázky původem z Indie (níže na fotografii malinově červené). Broušené granáty nabízíme v sekci e-shopu: broušené kameny.

granat-6x4mm

Jaspis

Jaspis obsahuje až 20 % příměsí. Tyto příměsi pak určují jeho výslednou barvu. V případě červeného jaspisu barvu způsobují oxidy železa. Na fotografii vidíte krásně červenou masážní hmatku z jaspisu brekcie.

cerveny-jaspis

Karneol

Karneol je polodrahokamová červeně zbarvená odrůda chalcedonu. Typické červeno-oranžové zabarvení u karneolu způsobuje obsažený krevel.

tromlovany-karneol

Korál červený

Všech asi 6 000 druhů korálů žije přisedle v mořích. Jen malá část z nich se ale hodí k výrobě šperků. Nejoblíbenějšími jsou korály červené. Těchto několik druhů korálů (různých odstínů typické červené barvy) se již od pravěku využívaly jako oblíbený šperkařský materiál, zejména k výrobě náhrdelníků (z toho český výraz korál, korálek).

cerveny-koral

Rodochrozit

Typické zbarvení u rodochrozitu způsobuje přítomnost manganu.

rodochrozit-argentina-9

Rodonit

Rodonit je typický svou narůžovělou barvou a vzhledem k již obtížnému nalezení je také poměrně vzácný. Extrémně vzácné jsou pak krystaly, které jsou růžovočervené a dorůstají do velikosti až 20 cm. Na foto je rodonit s křišťálem. Autorem fotografie je Parent Géry.

rodonit

Rubelit

Rubelit je odrůda elbaitu se sytě růžovou až červenou barvou. Jméno pochází z latinského rubellus a znamená narůžovělý nebo podobný rubínu. Rubelity se dají brousit do různých tvarů a dokonale vyvinuté růžové krystaly tvoří překrásné sbírkové exponáty.

rubelit

Rubín

Rubín - kámen barvy „holubí krve" je jeden z nejoblíbenějších drahých kamenů. Vyniká zářivě červenou barvou, způsobenou příměsí oxidu chromitého.

rubin-cervene-kameny

Růženín

Růženín - oblíbená odrůda křemene s růžovou barvou často s odstínem do fialova. Více v atlasu drahých kamenů - růženín. Surový růženín zakoupíte zde.

surovy-ruzenin

Thulit

Drahý kámen thulit (odrůda zoisitu) se také vyznačuje krásnou růžovou barvou. Ta je ale u tohoto kamene způsobena zvýšeným obsahem manganu. Thulit je relativně vzácný. Nejznámější lokalita se momentálně nachází v Norsku. Autor fotografie je John Sobolewski.

thulit

Vanadinit

Vanadinit bývá červený, hnědý, oranžový, žlutý, průsvitný až neprůhledný, diamantově až medově lesklý, neštěpný, křehký. Tvoří tlustě tabulkovité až sloupcovité krystaly a ledvinité a vláknité agregáty. Zvláště atraktivní jsou drúzy silně lesklých červených krystalů narůstajících na drúzy bílých tence tabulkovitých krystalů barytu.(zdroj textu: velebil.net)

vadanit-cervene-tabulkove-krystaly

Železitý křemen

Pod názvem železitý křemen se skrývá řada křemenných hmot různého složení a různé struktury. Na fotografii je sytě červený „železák“ z Brd. Více fotografií zde.

zelezity-kremen-brdy