Modré kameny

Drahé kameny podle jejich barvy - nyní o kamenech modrých.

Achát

Achát se vyskytuje v mnoha barvách. Běžná barva u brazilských achátů je šedo-modrá. Brazilské acháty se také často barví. Obarvením získá achát velmi sytou barvu. Na fotografiích níže vidíte šedo-modré (nebarvené) achátové půlky a pod nimi sytě obarvené achátové plátky (také z Brazílie).

achaty-modre-brazilie

achaty-barvene-modre

Nabídku achátových půlek a plátků naleznete na e-shopu v kategorii: Minerály - nerosty / Achát

Afghanit

Afghanit je velmi vzácný modrý minerál, ze skupiny tektosilikátů. Poprvé byl objeven roku 1968 v Afghánistánu. Krystal afghanitu v kalcitu společně s pyritem z typové lokality Sar-e-Sang

afghanit-pyrit-kalcit

Autor fotografie: Parent Géry pod licencí CC BY-SA 3.0 

Akvamarín

Světle i sytě modré akvamaríny jsou poměrně dostupné drahé kameny a využití nacházejí především ve šperkařství. Jejich typickou modrou barvu způsobuje příměs železa.

akvamarin-modre-kameny

Ametyst

Fialový ametyst patří mezi nejznámější odrůdu obecného křemene. Některé ametysty jsou průhledné, jiné jen průsvitné, další neprůsvitné, tzv. opakní. Indové nazývají ametyst Katajílá podle barvy ovoce, které připomíná barvu ametystu.

ametysty

ametyst-chevron

Angelit

Angelit je obchodní název pro bledě modrou variantu anhydritu. Z chemického hlediska se tedy jedná síran vápenatý.

angelit

Apatit

Apatit je minerál, který se může v přírodě vyskytovat v celé škále barev. A vyskytuje se i v barvě modré.

apatit-modry

Původní fotografie naleznete zde:

Azurit

Výrazně modrý azurit je ozdobou snad každé mineralogické sbírky. Název je odvozen od typického modrého zbarvení. Jako ozdobný kámen se azurit však užívá jen zřídka (je poměrně měkký). Azurit (stejně jako malachit) vzniká zvětráváním mědi a měděných rud.

Tmavě modrý azurit

Baryt

Tvarová i barevná variabilita barytu je opravdu široká. Někdy se jedná o tabulky na obou koncích zašpičatělé s převládající modrošedou barvou.

baryt-cumberland-anglie

Celestin

Celestin je světle modrý, bezbarvý i bílý síran strontnatý. Tento drahý kámen může být nažloutlý a vzácně i červený nebo hnědý. Nejznámější jsou však jeho světle modré drúzy nebo geodky, obsahující krásné lesklé krystaly.

celestin-modry-kamen-mineral

Fluorit

Zajímavostí u fluoritu je, že některé průhledné krystaly fluoritu jsou v dopadajícím světle sytě fialové, díváme-li se ale jimi proti světlu, mají barvu zelenou. Tento zajímavý světelný jev objevil již v roce 1824 F. Mohs a nazývá se fluorescence. Další zajímavá vlastnost fluoritu je, že po zahřátí silně září (fosforeskuje).

fluorit-modre-brusy

Chryzokol

Chryzokol je křemičitan (silikát) mědi, často s příměsí hliníku anebo železa. Chemický vzorec má (CuAl)2H2Si2O5(OH)4 · nH2O. Na foto níže je chrysokol spolu s malachitem.

chrysokol-malchit-katanga-kongo-40cm

Iolit

Iolit neboli cordierit byl pojmenován podle francouzského geologa P. Louise Cordiera. Vyskytuje se v barvě modré, modrozelené a šedofialové. Podle legend využívali silného pleochroismu cordieritu Vikingové. Stejně jako kalcit totiž umožňoval navigovat lodě. Při každém počasí i při bouři a zamračené obloze jim umožnil pozorovat slunce. Mohli tedy s jeho pomocí zjistit, kolik je hodin, nebo kde je sever.

iolit-brouseny

Modrý křemen

Jedná se o barevnou odrůdu křemene, jehož modré zbarvení způsobují modře zbarvené vrostlice.

modry-kremen

Kyanit

Kyanit neboli disten je modrý trojklonný minerál s chemickým vzorcem Al2SiO5. Často se brousí do muglí a zasazuje do šperků.

Modré lištovité krystaly kyanitu, distenu.

Labradorit

Labradorit je oblíbeným a nám dobře známým drahým kamenem. Oblibu získal hlavně díky jeho labradorescenci. Tento efektní optický jev způsobuje, že povrch kamene hraje barvami od žluté přes zelenou až po modrou. Modré labradority jsou velmi žádané a využívají se ve šperkařství a jako dekorativní kameny.

labradority-modre-odlesky

Lapis lazuli

Lapis lazuli je hornina obsahující minerál lazurit, sodalit s hatiynem (čti aujinem) a další příměsi. U lapisu platí pravidlo: "Čím tmavší modrá barva, tím lépe". Nejvíce ceněné a šperkaři vyhledávané jsou lapisy syté modré barvy s viditelnými zrny pyritu

lapis-lazuli-tromlovany

Larimar

Larimar je blankytně modrý kámen pocházející z Dominikánské republiky.

larimar

Safír

Safír je drahokamová odrůda korundu. Mezi safíry se zařazují všechny barevné odrůdy korundu, kromě červené - rubín. Nejznámější barva safíru je modrá. 

safir

Na foto: Prsten se safírem, autor fotografie: Stanislav Doronenko

Shattuckit

Shattuckit je poměrně vzácný sekundární minerál vyskytující se v oxidovaných ložiskách mědi.

Shattuckit modro zelené tromlované kameny

Sodalit

Modrý sodalit je hlavním horninotvorným minerálem některých magmatických alkalických hornin jako jsou sodalitické syenity a trachyty. Nejčastěji se s modrým sodalitem setkáváme ve formě tromlovaných, či leštěných dekorativních kamenů.

Tmavě modrý sodalit, tromlovaný kámen.

Tanzanit

Tanzanit je fialovo-modrá odrůda ziositu. Pojmenovaný je podle Tanzanie, v níž leží jeho jediné naleziště na světě. Tanzanit patří mezi nejvíce ceněné a vyhledávané drahokamy.

tanzanit

Topaz

Topaz je jeden z nejznámějších drahých kamenů. Bývá čirý, bílý, žlutý, růžový, modrý, šedý, oranžový i jinak zbarvený. Topaz je jako průhledný kámen téměř vždy zpracováván ve tvaru fasetového brusu a používá se k výrobě šperků.

modry-topaz-7mm

Tyrkenit

Tyrkenit je obchodní název pro modře (uměle) obarvený magnezit nebo howlit. Jedná se o levnou náhradu jinak drahého tyrkysu. Název je to zavádějící, mající vytvořit iluzi nějaké příbuznosti s pravým tyrkysem. Cena tyrkenitu je zanedbatelná oproti výši ceny pravého tyrkysu, kde se cena kvalitní suroviny počítá na gramy nebo i karáty.

tyrkenit

Tyrkys

Tyrkys je velmi vzácný a cenný drahý kámen. Vysokou oblíbenost si získal díky neobyčejné "tyrkysově" modré barvě, která je způsobená příměsí mědi.

tyrkys-modre-kameny